Inici | Història

Història

La coberta a la catalana acabava l'edifici amb una superfície ondulada ceràmica que el caracteritzava. Malauradament, els aiguats del 2005 la van enfonsar i encara no ha estat possible reconstruir-la.

El 1959, l'arquitecte Jordi Figueres Anmella, per encàrrec de l'empresari Víctor Ivanow Bauer, projectava la fàbrica de Pintures Ivanow en un solar de l'industrialitzat barri de la Sagrera. L'edifici no es va començar a aixecar fins el 1967 i va ser inaugurat el 1968.

El creixement del negoci va provocar el trasllat al polígon industrial de la Zona Franca, per continuar produint pintures, laques i altres acrílics, fins que va ser venut a la multinacional holandesa Azko Nobel.

L'edifici de la Sagrera va ser llogat a diverses empreses del sector tèxtil, com ara Burberry's, Ángel Ortiz i Kevin&Kevin, fins que el 1997 la va adquirir l’arquitecte i fotògraf Xavier Basiana per establir-hi el seu estudi professional i desenvolupar-hi un centre cultural. El 1998 neix la Nau Ivanow com a nou espai per a la creació, producció i difusió de la cultura contemporània.

Des del seu naixement l’any 1998, la Nau aposta per la qualitat en la producció cultural a Barcelona i dota els creadors i professionals de la cultura d’espais i recursos per tal de facilitar el desenvolupament dels seus projectes. La Nau és, també, un espai de trobada entre ciutadania i artistes, tot garantint l’accés dels ciutadans a continguts culturals innovadors i de qualitat.

La Nau Ivanow s’emmarca dins el projecte de Fàbriques de Creació de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona des del 2010 i és gestionada per la Fundació Sagrera des del 2006, tot prenent el relleu de l'Associació Cultural La Nau Ivanow (ACLNI).

[Entrada al llibre Barcelona, ciutat de teatres. Carme Tierz i Xavier Muniesa]